Yangın İhbar Sistemleri, binaların ve diğer yapıların güvenliği için gerekli sistemlerden birisidir. Doğru bir proje uzman bir ek
iple kurulan bu sistemler sayesinde her yıl binlerce yangına erken müdahale ediliyor. Bu sayede can ve mal güvenliği daha da arttırılmış oluyor.
YANGIN İHBAR SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR?
Temelde iki farklı yangın ihbar sistemi olsa da çalışma prensipleri aynıdır. Seçilen bölgelere farklı türde ya da farklı sayıda detektörler yerleştirilir. Bütün detektörler bir panele bağlanır. Panel ise sistemin beyni olup sistemin tüm özellikleri buradan yönetilir. Bu detektörler kablolu ya da kablosuz olarak panele bağlanabilir ve kurulacak sisteme göre avantajları olabilir. Detektörler bir şekilde aktif olduğunda sistem paneline sinyal gönderir. Kullandığınız panelin özelliğine göre panel flaşör ya da sirenleri çalıştırır. Ya da kullandığınız sistemin özelliğine göre belirlenen numaralara uyarı mesajı gönderir, belirli bir merkeze uyarı mesajı gönderir. Böylece gereken müdahaleyi daha çabuk yapabilirsiniz.
Genel olarak yangın uyarı sistemleri ikiye ayrılır; konvansiyonel ( genel) ve adresli sistemler. Bu sistemler de yine kendi aralarında dijital ve analog olarak ta ayrılır. Tercih yaparken sistemin kurulacağı binanın büyüklüğü, özelliği, sistemin amacı gibi özellikler ve bütçenizi dikkate alabilirsiniz.
Yangın Uyarı Sistemleri Nelerdir?
Konvansiyonel Yangın Uyarı Sistemleri: Uyarı sistemini kurmadan önce bina bölgelere ayrılır. Ev için odalar, iş yerleri için depo mutfak, ya da oteller için katlar ya da odalar gibi… Daha sonra detektörler ve uyarı butonları belirlenen bir bölgede oluşturulan hat üzerine bağlanır. Bağlanacak detektör ve buton sayısı panelin özelliğine göre değişir. Bu sistemde yangın ihbarı alındığında yangının nerede olduğu değil, hangi bölgede olduğu belli olur. Bu yüzden daha küçük binalar ve konutlarda kullanılır.
Adresli Yangın Uyarı Sistemleri: Bu sistemin en öneli özelliği yangının tam yerini tespit edebilmesidir. Burada buton ve detektörler bir loop ( döngü) üzerine bağlıdır. Panelden çıkan hat tüm detektör ve butonlara bağlanır ve tekrar panele gelir. Böyle bir hat üzerine 128 tane bağlantı yapılabilir. Bu sistem büyük çaptaki binalara ve sanayi tesislerine daha uygundur. Bu sistemde detektör bir uyarı aldığında panel bu uyarının tam olarak nereden geldiğini belirler.
Analog adresli uyarı sistemleri; detektörlerin topladığı veriyi panel işler ve belirlenen seviyeye ulaştığında alarm verir.
İnteraktif adresli uyarı sistemleri; detektörlerden gelen bilgiyi işler. Kısmi bir yapay zekası vardır ve bu sayede detektörlerdeki kirlenme gibi durumları belirleyip ona göre kendi ayarlarını değiştirebilir. Yangın İhbar Sistemleri bazen yanlış uyarı verebilmektedir. Bunun sebebi ayarlarını yeterine iyi yapamamak ya da nemden, sıcaklıktan dolayı sensörlerin bozulması, kirlenmesi olabilir. Bu yüzden bu sistemlerin bakımlarını düzenli
olarak yapmalısınız.
Canlı Destek Ekibimizden Fiyat ve Ücretsiz Keşif İçin İletişime Geçebilirsiniz.